Excelsior G O L D
CHARAKTERISTIKA
Směs má intenzivní aroma, které vytvářejí nejlepších kávy Arabica ze Střední Ameriky, Brazílie, Indie a Východní Afriky. Vyznačuje se intenzivní trvalou vůní a optimální krémovostí. Nízký obsah kofeinu dovoluje konzumaci v kteroukoli denní dobu.
SLOŽENÍ
Gold je směsí 100% kávy Arabica 9 druhů zrn. Ve směsi se nachází káva ze Salvadoru, Nicaraguy a Guatemaly.
PODMÍNKY PRO DOSAŽENÍ DOKONALÉ KÁVY GOLD
Nezbytná dávka mleté kávy 7g +/- 0,5
Výstupní teplota vody 88 stupňů +/- 2
Teplota nápoje v šálku 67 stupňů +/- 3
Vstupní tlak vody 9 barů +/- 1
Průměrná doba louhování 25 vteřin +/- 2,5 (1)
Ml v šálku (včetně pěny) 25 ml +/-2,5
(1)
Nebude –li doba louhování delší než 15 vteřin, znamená to, že část substancí nepronikne do horké vody a zůstane v kávovém prášku. Nápoj tak nebude z hlediska vjemů vyvážený. Espresso nebude mít patřičnou plnost, bude hořčí, než se předpokládalo, a bude mít mdlé aroma. Pokud bude doba louhování 35 vteřin, dojde k opaku: dřevité, nepříjemně vonící a štiplavé substance budou z kávového prášku vylouhovány.
ŠÁLEK
Ideální je bílý elipsovitý porcelánový šálek bez vnitřní výzdoby, uvnitř skosený, s obsahem cca 50 ml. Je to jediný šálek, ve kterém lze náležitě ohodnotit vzhled pěny, dokonalou vůni a horkou, jemnou chuť espressa.